domingo, 20 de mayo de 2007

Unes veus

Sábado, 20: Unes veus. 5 actors, 5 personatges. Dos pacients psiquiàtrics surten del centre. El jove viu amb el seu germà, l'altre, més gran, on pot. Història del jove esquizofrènic que coneix a una noia maltractada per la seva parella.

Retrat del dia a dia d'un esquizofrènic. Les seves pors i els seus anhels. Retrat del patiment diari de la família i persones properes a malalts mentals.

L'obra es desenvolupa d'una manera molt activa: "a ritme de boig", intentant transmetre al públic la sensació angoixant, alegre, ansiosa, divertida i nerviosa que pot provocar una simple conversació.

Obra molt ambiciosa, però que, personalment, no recomano. La interpretació no és complerta. Hi ha moments molt lúcids al respecte, però es perden entre el munt de detalls que no acaben de aconseguir un fil conductor més creïble, conseqüència de la pretensió d'abarcar massa. He trobat a faltar l'exposició molt més clara de les fortes manies que habitualment tenen els malalts mentals.

D'altra banda, la interpretació del maltractador la vaig trobar molt pobra, típica i simplista. Fàcil.

El final, lligant la violència amb els malalts mentals no em va semblar intel·ligent. Una desaparació del protagonista o un suicidi em semblen opcions més personals i implicades amb el col·lectiu que no pas l'assassinat.

La nit del dissabte també hi va haver col·loqui al finalitzar la representació. No em va quedar molt clar si el grau de recerca d'informació sobre l'esquizofrènia i altres malalties mentals va ser suficient. Comentaris poc enriquidors durant les converses i massa típics. El fet que hi hagués actors "coneguts" va donar peu a una certa "fascinació" per part del públic. Bé, és la meva opinío treta de una sensació de certa contenció a l'hora de parlar, potser equivocada...

http:www.radionikosia.org Radio Nikosia és un programa de ràdio fet per malalts mentals que s'emet tot els dimecres en directe de 4 a 6 de la tarda al 91.4 FM a Barcelona. També es pot escoltar via internet (veure pàgina).

1 comentario:

tonina dijo...

Hola Albert, benvingut al món blog (mai m´hagués pensat que diria una cosa aixi..jajaja), si vols veure teatre de denúncia social de qualitat ja saps, jejeje, aquest dijous actuem (www.fotolog.com/ttremens)..
ja m´aniré passat pel blog..
mua